Het dossier van een oude moord op een broer en zus, in het plaatsje Rǿrvig in Noord-Seeland, belandt op het bureau van Mǿrck, het hoofd van de afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q. Samen met zijn multiculturele teamgenoten, Assad en Rose, doorspit hij deze oude zaak. Vanuit hun kantoor in Kopenhagen leggen zij laag per laag de feiten bloot en beetje bij beetje tillen deze collega’s het deksel van een doofpot op. Het onderzoek leidt brigadier Mǿrck naar een groepje oud-studenten van een kostschool voor kinderen uit rijke middens, maar ook naar onderste laag van de maatschappij.
Het team Q van Jussi AdleOlsen bestaat uit mensen zoals jij en ik, alleen zijn er bepaalde eigenschappen wat extra uitvergroot. Ze zouden je collega’s kunnen zijn. Mǿrck is direct en tegendraads, Assad lijkt de lamme goedzak maar heeft ook zijn geheimen die hij goed afgeschermd houdt. En Rose is … Rose, een mondige dame die van aanpakken weet. De dialogen tussen deze drie onderzoekers zijn bijwijlen hilarisch. Je vergeeft het de schrijver dan ook gemakkelijk dat sommige situaties in het verhaal ‘erover’ zijn en onrealistisch. Regelmatig zet deze Deense auteur je op het verkeerde been in deze spannende en onderhoudende politiethriller.
Een paar keer per jaar overkomt het me dat ik na het lezen van een boek tegen mezelf zeg: ja, van deze schrijver wil ik alle boeken lezen. Jussi Adler-Olsen heb ik aan mijn denkbeeldige lijstje van favoriete schrijvers toegevoegd. In de serie Q zijn reeds verschenen: De vrouw in de kooi en Noodkreet in de fles. Dit laatste werk werd onderscheiden met De Glazen Sleutel.
Ondertitel: Serie Q