Het KMSKA, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, heeft op 24 september 2022 haar deuren weer geopend. Meer dan een decenium lang was het museum gesloten voor een grondige renovatie en verbouwing. Naar aanleiding van deze feestelijke opening werd dit boek uitgegeven. Het vertelt het verhaal van de jarenlange verbeteringswerken. Het bestaande museum werd vergroot door middel van een inbreiding. In de ingesloten binnenruimte van het museum, de patio, werd een nieuw museum gebouwd waardoor er een twee-eenheid tot stand kwam. De kleur wit is de hoofdtoon van het nieuwe deel. Het ‘oude’ deel werd geverfd in de oorspronkelijke kleuren Pompejaans rood, olijfgroen en antiekrood. Om het daglicht te vangen werden bijna tweehonderd luchtkoepels op het dak geplaatst. Via vier vides wordt het licht verspreid binnen het gebouw.
In het overzicht over de groei van de collectie zit ook de geschiedenis van het gebouw verweven. Tijdens de verbouwing ontdekte men archeologische resten van een citadel van Alva die gebouwd was in de tijd van de Spaanse overheersing. Op deze plek van onderdrukking is dus later dit huis van kunst gebouwd. Schitterend, toch! Bij keizerlijk decreet van Napoleon Bonaparte werd het gebouw in 1810 opgericht. De collectie telde toen 233 kunstwerken met voornamelijk werken van de Antwerpse Sint-Lucasgilde. Door de jaren heen is de collectie van het KMSKA uitgebreid via legaten, schenkingen en aankopen tot meer dan 9.000 collectiestukken! Zeer interessant om te lezen is het wondere leven van vijf KMSKA-kunstwerken, over de troebelen van de geschiedenis die ze ‘overleefd’ hebben.
Alle kunstwerken die nu te zien zijn in het KMSKA hebben een restauratiebehandeling gehad gedurende de jarenlange sluitingstijd. De focus van het bestuur is om de bezoekers op een andere manier te laten kijken naar kunst. Daarom zijn alle kunstwerken per thema verzameld en niet volgens een chronologische tijdslijn. En dit vanuit het oogpunt om het publiek te inspireren en te begeleiden. 100 ‘kernwerken’, de basiswerken, worden continue getoond samen met zo’n 500 ‘wisselwerken’. Denk aan Rubens, Van Eyck, Schmalzigaug, Massijs, Titiaan, Van Dyck, … Daarbovenop zijn er drie werken die de pijlers zijn van de totale collectie. Het zijn de Madonna van Fouquet, De intrige van James Ensor en De laatste dag van Alechinsky.
Dit prachtig verzorgde boek bevat tal van mooie foto’s. Zowel van het gebouw als van de tentoongestelde kunstwerken. Een bezoek aan het vernieuwde KMSKA is een dagtrip meer dan waard. Het schoonste museum lijkt me het eerste deel van een andere uitgave. Namelijk De schoonste honderd waarin de top 100 van de mooiste kunstwerken van het KMSKA besproken worden.