Tien jaar na de aanslagen van 11 september kijkt VRT-journalist Rudi Vranckx terug op een veranderde wereld. Hij gaat op bezoek in de regio's waar het moslimfundamentalisme sterkst staat, maar gaat ook kijken in New York en Londen, steden die zwaar getroffen werden door aanslagen. Overal ontmoet hij mensen die op een of andere wijze betrokken waren, zowel fundamentalistische mullah's als familieleden van slachtoffers en kennissen van de plehgers van de aanslagen.
Op de hem eigen rake wijze beschrijft Rudi Vranckx de veranderingen die plaatsgrepen en gaat op zoek naar eventuele gevolgen op langere termijn. Tegelijkertijd maakt de lezer kennis met het leven van de oorlogsjournalist: veel geduld hebben, altijd oog hebben voor veiligheid, beschikken over een uitgebreid netwerk van contactpersonen en gidsen, mijmeren over het lot van collega's die omkwamen op de plek waar jij enkele dagen eerder was, ...
Een boek uitgeven is soms ook kwestie van het juiste tijdstip kiezen. In die zin had de auteur wel enig "geluk". Hij kon de Arabische Lente meemaken, een reeks belkangrijke gebeurtenissen die grote massa's mensen beroerde maar waarop Osama Bin Laden geen enkele invloed had. Bovendien werd Bin Laden ook neergeschoten net voor de deadline, zodat het boek met een degelijk slot kon eindigen.
Zeer boeiend boek, uitstekend geschreven, met bijzonder veel informatie over uiteenlopende aspecten van de gebeurtenissen sind Nine Eleven.