In 1869 wordt in Turnhout het gezag van burgemeester Gerard Conscience ondermijnd door herhaald nachtelijk geweld en diefstal van wat men denkt een smokkelaarsbende te zijn. Zelfs de veldwachter wordt doodgeschoten. burgemeester Conscience roept zijn zoon Henri terug uit Londen, want die studeert daar criminologie.
Het nieuwerwetse denken van zoon-criminoloog in spé komt al snel in botsing met het klassieke onderzoekswerk van de nieuw aangestelde veldwachter. Zoon Henri heeft bovendien veel aandacht voor de vrouwelijke kant van de zaak, iets dat in een mannenmaatschappij weleens veronachtzaamd werd. De burgemeesterszoon is dan ook een fijngevoelig man.
Fijngevoeligheid, dat is iets dat ook aanwezig is in het taalgebruik van de auteur. Evenmin schuwt hij het gebruik van woorden die nog weinig gangbaar zijn: mooie ouderwetse woorden die we beslist niet mogen vergeten. In een thriller is spanning natuurlijk van het grootste belang. Mark Cloostermans weet die prima op te bouwen en aan te houden. Dit hoort tot het betere Vlaamse thrillerwerk. Ik kijk uit naar nieuwe verhalen.