Dat wiskunde onmisbaar is voor waaraan de hedendaagse reiziger nood heeft, dat is wel duidelijk: gps, internet, spoorwegen, bruggen en bouwwerken allerhande, scheepvaart, auto's en vliegtuigen, communicatie, ... noem maar op. Zonder wiskunde (zelfs de beginselen ervan) kunnen we ons nauwelijks verplaatsen. Maar er zijn zoveel meer domeinen waarin wiskunde onontbeerlijk blijkt: ontwikkelen van medicijnen, de wederzijdse beïnvloeding tijdens de Koude Oorlog, cryptografie, telefoonnummers, uiteraard ook belastingen, ..
De auteur neemt ons mee naar wat we de oertijd van de wiskunde zouden kunnen noemen. Vanaf daar neemt jij ons stapsgewijs mee door de ontwikkelingen van de wiskunde: noteren, optellen, vermenigvuldigen, meetkunde, algebra, de rekenlat, logaritmen, imaginaire getallen, statistiek, informatietechnologie, ...
Michael Brooks is er zich sterk van bewust dat een meerderheid van de mensen niet van wiskunde houdt en probeert daarmee rekening te houden. Vaak geeft hij voorbeelden van ontwikkelingen of uitvindingen die zonder wiskunde niet mogelijk zouden geweest zijn. Herhaaldelijk wijst jij erop dat de beschaving eigenlijk nergens zou staan mochten een resem clevere geesten er niet voor gezorgd hebben dat de ontwikkeling van de wiskunde steeds verder ging. Petje af voor de grote wiskundigen en hun vele navolgers.
Wiskunde moge dan een saai onderwerp lijken voor op reis; door zijn onderhoudende en meevoeldende wijze van vertellen weet Michael Brooks de lezers toch bij de les te houden. En is er een hoofdstukje dat je al te zwaar valt, dan sla je dat gewoon ober toch?
Hoe een boek over wiskunde ook aan niet-wiskundigen een prettige en leerrijke leeservaring kan bezorgen.
Ondertitel: "Hoe wiskunde onze wereld heeft gevormd".