Met dit boekje in je broekzak kan je erop uit trekken om je eerste stappen als ‘vlinderaar’ te zetten. In je tuin of in de natuur fladderen deze lieflijke wezentjes rond, van februari tot diep in de herfst. Het is niet eenvoudig om vlinders te herkennen en te benoemen. Vlinders zijn vliegensvlug en vaak lijken ze ook erg op elkaar. Deze zakgids helpt je op weg en focust zich op wat je nodig hebt om een vlinder te determineren in het veld. Hoe ziet de vlinder eruit? Wat is zijn grootte? Wat is zijn biotoop? Wanneer vliegt hij? Wat is zijn waardplant? Op welke andere vlinder lijkt hij?
Meer dan 100 soorten vlinders die voorkomen in de Benelux en de Eifel in Duitsland leer je één voor één kennen. Sommige zijn algemeen, maar andere zijn dan weer zeldzaam en ga je waarschijnlijk nooit te zien krijgen. Van elke vlinder vind je in deze gids een soort fiche die alle nodige gegevens bevat. Naast een mooie en duidelijke foto staat er de naam in vijf talen, de vliegtijd, het aantal generaties en de zeldzaamheid. Verder is er info over de biotoop, de waardplanten, de verspreiding, een zoektip, een tuintip, wetenswaardigheden en een tip voor de herkenning. Zo lees je bij de Koninginnepage de volgende tuintip: “Plaats nectarplanten in je tuin zoals lavendel of een vlinderstruik”. De Buddleja davidii of de vlinderstruik vind je bij meerdere vlindersoorten terug als tuintip. Denk maar aan de Atalanta, de Distelvlinder en de Gehakkelde aurelia. Niet alleen merels lusten het fruit dat je in je tuin op de grond gooit. Ook de Grote vos en de Rouwmantel weten dit te waarderen.
De vermelding van de vlindernaam in vijf talen is handig tijdens je reis in de buurlanden. Op die manier kan je tijdens een wandeling makkelijk communiceren over een vlindersoort die je spot in een grasland, op de heide of aan een bosrand. Vlinders zorgen voor kleine geluksmomentjes. Ik weet nog de plaatsen in de Benelux, waar ik mijn eerste Oranjetipje, Adonisblauwtje en Koninginnepage zag.
Dit leerrijke boekje is een uitgave in samenwerking met Natuurpunt en De Vlinderstichting.