Wat doen we met onze landschappen en waar willen we ermee heen, dat zou bijzonder beknopt samengevat een van de belangrijkste vragen kunnen zijn die de auteurs van deze uitgave zich stellen. Het landschap is immers een van de belangrijkste goederen van de mens, al realiseren we ons dat al te zelden.
De auteurs maken zich grote zorgen over de Europese landbouwpolitiek die uit is rationalisatie en eenvormigheid, waarbij karakteristieke en authentieke elementen van landschappen verloren gaan. Zij pleiten voor een actieve landbouwpolitiek –die binnen enkele jaren moet herzien worden- die oog heeft voor pluriformiteit en heterogeniteit. Scherp gesteld klinkt het zo: vroeger wandelde de wandelaar door landbouwgebieden, nu werken landbouwers in vrijetijdszones en gebieden voor ontspanning.
Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen schetsen de auteurs de stand van zaken in een twintigtal typische Europese landschappen. De lezer wordt wegwijs gemaakt in uiteenlopende landschappen als de Spaanse dehesas, de terraslandschappen van Malta, de marginale Estse landbouwgebieden, de Lombardische landschappen, enz … Voor België constateren de auteurs de complete polarisatie tussen Vlaanderen en Wallonië die er op landbouwgebied verschillende visies op na houden, net zoals op een ontelbaar aantal andere domeinen trouwens.
Behalve een boeiende studie van diverse Europese landschappen biedt deze rijkelijk geïllustreerde uitgave ook een boeiende introductie voor ieder die deze typische gebieden met hun specifieke identiteit.
Ondertitel: Essays exploring our identity in the countryside
Afmetingen: 23,5 x 27,5 cm