Veel reizigers houden ervan op tijdens hun tochten andere dierensoorten (en planten) waar te nemen. Soms maken ze een grote omwegen, extra kilometers, zelfs boottochten om specifieke diersoorten waar te nemen. Anderen blijven dan weer urenlang stilletjes in een schuilplaats zitten met hetzelfde doel. Het ultieme resultaat is vaak foto- of filmmateriaal van het uitverkoren "doelwit".
Maar eigenlijk moet je niet ver reizen om "nieuwe" diersoorten te ontdekken, waar te nemen. Ze ontwikkelen zich in je onmiddellijke nabijheid, veelal in onze steden. Tot voor kort dachten we dat evolutie een kwestie was van talloze duizenden, mogelijk zelfs miljoenen jaren. Evolutie gebeurt in de steden als het ware onder onze ogen, hier en nu.
Menno Schilthuizen illustreert aan de hand van talrijke voorbeelden hoe dieren zich aanpassen aan het stedelijke milieu, hoe ze zich onderscheiden en anders ontwikkelen dan hun soortgenoten elders. Merels in de stad bijvoorbeeld wijken steeds meer af van hun soortgenoten elders. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor mussen en parkieten.
Boeiend verslag van hoe de dieren veranderen in het stedelijke milieu. Ga eens op zoek!
Ondertitel: "Evolutie in de urban jungle".