Reizen draait vaak om namen. Je vindt een geografische naam uitnodigend, vreemd, exotisch, geheimzinnig, wonderlijk, veelzeggend of net niet, ... Veel plaatsnamen uit dit interessante boek vind je beslist niet in reisbrochures. Dan maar even klikken op Google Earth of Google Maps, zou je denken? Fout, talloze namen uit deze uitgave ontdek je evenmin op deze "alleswetende" websites. Soms lijkt het wel of die plaatsen helemaal niet bestaan, maar toch zijn ze er.
Een greep uit de inhoud van dit intrigerende boek vertelt best welke weg de inhoud opgaat. Weet je waar de Aralkumwoestijn zich bevindt? Ondanks de niet geringe omvang staat die blijkbaar op geen enkele kaart. De stad Zjeleznogorsk werd in 1950 gesticht, maar het duurde tot 1992 eer haar bestaan officieel bevestigd werd.
De status van Bir Tawil is bijzonder vreemd. Ondanks haaroppervlakte van 1280 vierkante kilometer lijkt niemand het gebied te willen. Zeker niet de beide aangrenzende landen Egypte en Soedan. Dode steden kennen we allemaal wel. Een hedendaags voorbeeld is Pripjat, een plek op slechts drie kilometer van de verdoemde kerncentrale van Tsjernobyl. Zal die plek nog ooit bewoond worden?
Enclaves komen wel vaker voort. Het meest befaamde voorbeeld uit de Lage Landen betreft Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. Maar bent u al eens in Gagaoezië geweest? Het "land" omvat een viertal enclaves binnen Moldavië. De auteur beschrijft nog veel meer plekken die "van de kaart gevallen zijn", drijvende eilanden en plekken van voorbijgaande aard bijvoorbeeld.
De meeste plaatsen die in deze uitgave aan bod komen zijn op geen enkele wijze geschikt als reisbestemming, maar het is wel bijzonder leerrijk en prettig om er meer over te weten, dankzij deze boeiende uitgave.
Ondertitel: "Verloren ruimtes, onzichtbare steden, vergeten eilanden, ruige woestijnen en wat ze ons over de wereld vertellen".