Naar schatting leven er in België ongeveer vijfenvijftigduizend organismen, waarvan er een goede veertigduizend beschreven zijn. In verhouding tot de gezamenlijke oppervlakte van de 3 gewesten die nog steeds dit land vormen. De auteur geeft daarbij ook een algemene omschrijving van de stand van zaken van de belangstelling voor de natuur in elk gewest.
Van de ongeveer vijfenvijftigduizend organismen die hier leven selecteerde de auteur er honderd om in dit prachtige boek nader voor te stellen. Samen vormen ze zoiets als een spiegel van de biodiversiteit. Wat eerst en vooral opvalt bij het doorbladeren van deze drietalige (Nederlands, Engels en Frans) uitgave zijn de werkelijk schitterende foto's van Marcel Slootmaekers. Vaak lijkt het of de dieren poseerden om hem toe te laten werkelijk haarscherpe foto's te maken, waarop je de uitwendige karakteristieken van ieder dier duidelijk kunt bestuderen.
De teksten die Herman Dierickx schreef bij elk van de soorten zijn niet zozeer beschrijvend -dat doen de foto's- maar hebben aandacht voor biodiversiteit en voorkomen. Welk zijn de favoriet biotopen, hoe overleven de dieren, hoe is hun leefgedrag, verplaatsen ze zich naar andere en meer noordelijk gelegen biotopen, ...
De meeste diersoorten die hier voorgesteld worden ken je ongetwijfeld van naam en vaak ook van zien. Heb je al een vos, een bever of een baardmannetje duidelijk kunnen bestuderen? Hier is je kans. Planten lopen natuurlijk niet weg als je ze van nabij wil bekijken, maar in deze bijzondere uitgave kan je het rustiger en in detail doen.
Misschien is het laatste hoofdstukje van het boek wel het belangrijkste. Wat kunnen we zelf doen om de biodiversiteit te behouden of te verbeteren? Menselijk gedrag heeft wel degelijk een zeer grote invloed op het al dan niet overleven van soorten. Denk er eens over na aan de hand van de tips die de auteur geeft.
Ondertitel: "Soorten - Leefgebieden".