Deze vogelgids behandelt de vogels die broeden en regelmatig voorkomen in een gebied dat de Europese grenzen overschrijdt nl. het West-Palearctische gebied. Dit is Europa uitgebreid tot aan het Oeralgebergte, Kazachstan, de Kaspische zee, Turkije, en het noorden van Afrika. Ongeveer 900 vogelsoorten worden beschreven waarvan een 760-tal hun leefgebied hebben in ‘Europa’. De andere ‘dwaalgasten’ zijn eerder uitzonderlijke bezoekers.
De binnenkant van de cover samen met een paar pagina’s in het boek zijn een uitstekende hulp bij determineren van de vogelsoorten. Het lezen van de inleiding is een must. Hierin krijg je onder andere uitleg over: rui, versleten verenkleed en nominaat (vogelsoort). In de inhoudstabel staan de verschillende geslachten met de bladverwijzing, en het fijne is dat elk genus begint met een paar regels uitleg over de algemene determinatie. Voor bepaalde geslachten zijn deze paar regels uitgebreid tot maximaal enkele bladzijden.
Vervolgens worden een soort beschreven en de verschillende ondersoorten zijn hierbij vermeld. De wetenschappelijke naam staat cursief geschreven, beginnend met het geslacht, waarvan de eerste letter een hoofdletter is, gevolgd door de soort en de ondersoort, in klein letters geschreven. De soorten worden in zeer gedetailleerde tekeningen gepresenteerd in hun habitat, van de ondersoorten met opvallende afwijkingen is er ook een afbeelding opgenomen. Zoek de Beflijster maar eens op … je zal het verschil tussen soort en ondersoort onmiddellijk zien. Tevens staat bij elke vogelsoort een geografische kaart waarop de verspreiding is aangeduid zoals het broedgebied, wintergebied … De dwaalgasten en de ingevoerde of ontsnapte vogels sluiten het boek af.
Deze vogelgids samen met papier, potlood en gom (voor de tekenaars onder ons of anders een fototoestel) en eventueel de luxe van een veldkijker, kan de spotter, wandelaar of toerist urenlang plezier geven. Het boek is een aanrader voor ornithologen, spotters maar ook voor leken en natuurliefhebbers. Als je weet dat er van de vorige editie ongeveer 700.000 exemplaren, verspreid over veertien talen, over de toonbank gingen dan denk ik dat dit boek, dat aangepast is aan de hedendaagse normen, gemakkelijk terug een kassucces zal worden. Spijtig is dat er geen tekeningen zijn van de eieren van de vogelsoorten én dat er naast de getekende vogels een kleine foto ontbreekt.