Wat weten we over de vier seizoenen? Hoe werken ze? Waarom hebben we seizoenen in België en Nederland, maar niet rond de evenaar? In dit boek leer je alles over de verschijnselen die de vier seizoenen met zich meebrengen. Elk seizoen is anders. Op school leerden we dat de lente begon op 21 maart. Maar er is ook het startpunt van de meteorologische, biologische en astronomische lente. Idem dito voor de zomer, de herfst en de winter. De maan en de planeten staan telkens verschillend aan het firmament. Het sterrenbeeld van de zomer verschilt van dat van de winter.
De schrijvers van dit leuke en interessante boek vertellen aan de hand van weerfenomenen en wolken wat er boven onze hoofden gebeurt en te zien is. Zo krijg je duidelijke uitleg over de zeevonk, de typische wolken van elk seizoen en het ontstaan van hagelstenen. Extra aandacht is er voor de sterrenhemel in elk seizoen. Welke sterrenbeelden zien we? Je kan de sterren en planeten leren herkennen aan de hand van de sterrenkaarten. Tussendoor lees je ook wat een supernova is. In begrijpbare taal worden moeilijke termen verklaard als equinox, keerkring en zonnewende.
Het boek staat vol met mooie foto’s. Er zijn beelden van de fascinerende natuurverschijnselen zoals regenbogen, een cumuluswolk, een stormdepressie en de murmuratie van spreeuwen. Of het sterrenbeeld Orion, met Betelgeuze en Rigel als de helderste sterren. De bijlagen met de visualisatie van het begin en het ontstaan van de seizoenen, het weer in beeld en de klimaatstreepjescode zijn een mooie aanvulling van dit werk.
Met de kennis uit dit boek verruim je je blik!
Ondertitel: "De vier seizoenen verklaard".