Een belangrijk kantelmoment in de geschiedenis had zo’n vierhonderd jaar geleden plaats.De katholieke Spaanse overheersers maakten in de Zuidelijke Nederlanden jacht op de andersdenkenden van die tijd, de protestanten. Heel wat intelligentsia en rijke kooplieden namen de vlucht naar de ‘vrijere’ Noordelijke Republiek van de Zeven Provinciën. Zo ook Simon Stevin van Brugghe.
Waarom dit boek? In 2020 was het vierhonderd jaar geleden dat Stevin gestorven was. De stad Brugge heeft naar aanleiding van deze verjaardag een tentoonstelling georganiseerd. En een meer dan logisch gevolg hiervan is dit boek. Het werk tracht de levensweg van Stevin te reconstrueren op basis schriftelijke bronnen.
Omdat de doelgroep ‘het breed publiek’ is, gelukkig voor ons ‘breed publiek’ 😊, werd getracht om het leven en werk van Stevin zo begrijpelijk mogelijk te vertellen. De medewerkers van dit boek zijn er in geslaagd om moeilijke of ingewikkelde zaken duidelijk en verstaanbaar uit te leggen.
Wat mag je van dit boek verwachten? Allereerst wordt Stevins’ tijd in Brugge bestudeerd. Hieruit blijkt dat vooral de onmiddellijke omgeving en familiale omstandigheden een grote invloed hadden op zijn jeugdig leven. De woelige tijden hebben hoogst waarschijnlijk ook invloed gehad op zijn levensloop. Want hij studeerde niet alleen in Brugge en maar ook in Leiden. Hij volgde op divers plaatse opleidingen en uit de geschreven bronnen blijkt dat hij ook een reis ondernam naar Danzig. Het hoogtepunt van zijn carrière was naar alle waarschijnlijkheid zijn indienstelling bij prins Maurits. Ze kenden mekaar van hun studieperiode in Leiden.
Wat was er nu zo speciaal aan Simon Stevin? Hij blijkt dat hij een multidisciplinaire wetenschapper was. Het decimaal stelsel is door hem ingevoerd. Tegelijkertijd hield hij zich bezig met het opstellen van nieuwe gedragsregels. Verder leverde hij belangrijke bijdragen aan natuurkunde. Zijn ideeën over waterbouwkunde en stedenbouwkunde zijn in o.a. Danzig uitgevoerd. Stevin publiceerde zijn ontdekkingen in het Nederlands en niet in de toen gangbare academische taal, het Latijn. En dit vooral om de middenklasse te bereiken. Hij creëerde nieuwe Nederlandse woorden zoals bolwerk, scheikunde en evenaar.
Dit boek over Simon Stevin, de multidisciplinaire wetenschapper, is leerrijk en boeiend tegelijkertijd.