Prachtige natuur is er overal, als je er maar oog voor hebt. Mensen maken extreme tochten om bijzondere planten op te merken, te fotograferen, te bewonderen, … Maar soms vergeten ze om tijd te maken om de plantenrijkdom van de eigen regio te ontdekken. Wie kent er de Geelgroene vrouwenmantel, de Blauwe knoop of het Muskuskaasjeskruid? Allemaal even prachtig en je hoeft niet eens de Lage Landen te verlaten om ze waar te nemen. Toegegeven, deze uitgave richt zich in eerste instantie op Nederland, maar het onderscheid met alvast het even "hoog" gelegen Vlaanderen kan niet erg groot zijn.
De inheemse flora staat onder druk om uiteenlopende reden: verstedelijking, onredelijke grondhonger, grootschalige landbouw, … Om de inheemse flora die er ons nog rest te behouden kan die best een steuntje in de rug gebruiken. Kennis opdoen is een eerste mogelijke stap. In deze kleurrijke uitgave worden alvast 50 soorten uitvoerig beschreven en mooi in beeld gebracht.
Daarnaast is er de praktijk. Wat kunnen we doen om de teloorgang van onze inheemse flora tegen te gaan. Een aantal mogelijkheden worden van naderbij bekeken. De overheid kan kruidenrijke bermen en dijken aanleggen evenals initiatieven ondersteunen die onze steden en dorpen kleurrijker maken met inheemse soorten. Zelf kan je in je eigen tuin aan de slag en ook straat- en buurtinitiatieven helpen uitwerken.
Mochten we allemaal een handje toesteken om de eigen leefwereld op te fleuren met inheemse planten, dan is er misschien minder neiging om eerst naar Verwegistan te vliegen of naar de hoogste bergtoppen te klimmen om daar de lokale plantenwereld te bestuderen.
Ondertitel: "Praktijkboek voor een duurzame leefomgeving met inheemse flora".