Vandaag krijgt het landschap meer aandacht dan ooit. Misschien wel omdat het op bepaalde plaatsen meer dan ooit bedreigd is. De aandacht gaat dan ook gepaard met toenemende bezorgdheid. Toch bevatten talloze landschappen nog voldoende informatie om ze te “lezen”. Deze uitgave wil daarvoor de nodige achtergrondinformatie leveren.
Vaak is het uitgangspunt voor landschappen de toeristische beleving ervan, in belangrijke mate het uitzicht op het ogenblik dat je er in of voor staat. Een van de interessante aspecten van het landschap is dat het getuigt van de geschiedenis ervan. Geschiedenis is slechts één van de wetenschappen die voordeel heeft aan de bestudering van landschappen.
De auteur bekijkt het landschap ook vanuit de invalshoek van verschillende andere wetenschappen: aardrijkskunde, archeologie, landschapsecologie, enz … Behalve de zeer informatieve tekst zijn er ook nog de talrijke afbeeldingen, tabellen, kaarten en fotomateriaal die deze uitgave zijn waarde als studie- en kennismateriaal verlenen.
Ongeveer halverwege deze boeiende uitgave vindt de lezer een interessant overzicht van de belangrijkste landschapstoponiemen in Nederland en België, geordend naar ouderdom en taal. De landschappen in beide landen staan in het middelpunt, maar er is in dit boek ook veel aandacht voor andere, vooral Europese landschappen.
Het belangrijkste pluspunt van deze leerrijke uitgave voor de geïnteresseerde reiziger en landschapsliefhebber is dat je het landschap vanaf nu met andere ogen kan bekijken, met ogen die meer “zien” in dat landschap.
Ondertitel: Achtergronden om landschappen te lezen en beter te begrijpen
Afmetingen: 21,5 x 27,5 cm