HET PAARDENBLOEMBOEK


Book HET PAARDENBLOEMBOEK
  • Auteur:
  • ISBN: 9789401444064
  • Type: Hardback
  • Bladzijden: 182
  • Categorie: Wetenschap - educatief
  • Richtprijs: € 25,99
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 16/02/2025
  • Recensent: LD
  • Uitgeverij: Terra Publishing
  • Verdeeld door: Lannoo
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • HET PAARDENBLOEMBOEK Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • HET PAARDENBLOEMBOEK Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Taraxacum officinale of de paardenbloem is een prachtige bloem. Vanaf de maand februari, maar vooral in april kleuren ze weilanden en wegbermen geel. De paardenbloem is eetbaar en bevat werkzame stoffen. Ze kent vele toepassingen in de kruidengeneeskunde zoals bloedzuiverend, urine‑afdrijvend, laxerend en bevat veel vitamine C. De urine-afdrijvende werking uit zich in de volksnamen van verschillende talen; het Franse ‘pissenlit’, het Engelse ‘wet-the-bed’ en het Nederlandse ‘pisbloem’. De geneeskrachtige werkingen van deze plant gebruikt de auteur, Natasja van der Meer, voor haar recepten van dit receptenboekje.

Cruciaal voor de smaak blijkt het moment van het oogsten van de plant. De bladeren worden het best geplukt vóórdat de plant bloemknoppen vormt. Dan zijn ze minder bitter. Bij niet onmiddellijk gebruik is het drogen ervan aangeraden. Voor de bloemenhoofdjes is droog en zonnig weer het beste moment omdat de bloemen dan openstaan. Het drogen ervan wordt afgeraden omdat zich dan pluis kan vormen. Vers verwerken is dus de boodschap.

Meer dan zestig recepten, originele en bestaande, voor drankjes, gerechten, gezondheid en creatieve doeleinden zijn in dit boek opgenomen. De recepten zijn opgedeeld in verschillende rubrieken gaande van eten, drinken, gezondheid, schoonheid en creatief. De toepassingen zijn heel divers zoals het bereiden van brood, risotto, stamppot, smoothie, kruidenthee, lippenbalsem, zalf, shampoo, badzout, pigment en waterverf. De originele recepten zijn soms verrassend interessant. Bij de bestaande recepten ontbreekt het Limburgse streekgerecht ‘de kruidkoek’. Een pannenkoek waarvan het deeg vermengd is met gehakte paardenbloembladen. Een idee voor een volgende, creatieve uitgave?

  


Ondertitel: "Recepten voor eten, drinken, gezondheid en schoonheid".

Tags: Bloemen, Recepten

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:
E-mail adres*:

Uw recensie*:
 
Veiligdheidscode: