Dit uiterst fascinerend boek over ons lichaam loodst je, middels 23 hoofdstukken, doorheen je lichaam. En dit van top tot teen, vanaf de buitenkant naar het diepste puntje binnen in jezelf. Deze reisgids neemt je mee langsheen het prille begin van de eicel en zaadcel tot aan de dood. Het eerste hoofdstuk ‘Hoe bouw je een mens’ vertelt je al onmiddellijk hoe de wetenschap, van 1950 tot 2013, meer inzicht heeft gekregen over het lijf waarin we wonen. In 1950 waren er nog maar zes bouwstenen van ons lichaam gekend: waterstof, zuurstof, koolstof, stikstof, calcium en fosfor. De kostprijs van ons teerbeminde lichaam was toen 15$ waard. Tot 2013 heeft men ontdekt dat het aantal bouwstenen toegenomen is tot 59 elementen. Plots was ons lichaam 112.458€ waard!
Vanaf het tweede hoofdstuk start het begin van onze reis doorheen ons lichaam. Gaandeweg viel het me op hoe weinig ik wist van mijn eigen lichaam. Ik werd me tijdens het lezen meer en meer bewust van deze leemte. Maar gelukkig was er Bil Bryson om me te onderwijzen. Zo leerde ik onthutsende dingen waar ik me totaal niet bewust van was. Wist jij dat onze huid een deklaag bezit van alleen maar dode huidschilfers? Deze kathedraal van een lichaam, waarin wij wonen en uiteraard mooi vinden, bestaat langs de buitenkant eigenlijk alleen maar uit afgestorven materiaal!
Op deze reis lees je meer over de organen, de afwijkingen in het lichaam en allerlei mogelijke ziektes. Je leert over de menselijke anatomie en fysiologie. Het doel van de schrijver is om ons kennis te laten maken met onszelf. Want ik, net als de meeste mensen, had geen idee hoe ik er van binnen uitzag. Dankzij deze reisgids heb ik heel wat opgestoken en leren begrijpen. Het boek is niet belerend maar toegankelijk met regelmatig een grappige insteek. De schrijver wijst je op een aantal punten die van belang zijn om lang en gezond te leven. De zes belangrijkste punten zijn: voldoende geld hebben (om bv. de zorg voor een oude dag te kunnen betalen). Geen Amerikaan zijn, want de mindere gezondheidszorg en slechte gewoonten zoals eten, drank en drugs, gaan in dit land ten koste van de economische doelen. Voldoende bewegen, gezonde voeding en hygiëne. Het zesde punt is … veel geluk hebben om lang te leven. Gelukkig kunnen we ons einde niet voorspellen. Maar de schrijver weet ook raad met dit gegeven in de laatste zin van zijn reisgids: ‘En dan ben je foetsie. Maar zolang het duurde was het leuk, hè?