De determinatie van een vogel die ‘zit’ is verschillend van de determinatie van een vogel die ‘vliegt’. Bij een vogel die zit zijn de vederklerendetails belangrijk om een vogel te herkennen. Maar bij een vogel in de vlucht komen er andere kenmerken naar voor zoals de structuur, de roep en de manier waarop hij vliegt. Training en oefening zijn cruciaal om vogels in de vlucht te herkennen. Door je hierin te bekwamen en ervaring op te doen wordt het makkelijker om vliegende vogels te determineren.
205 zangvogels en 32 bijna-zangvogels die in Europa en Turkije voorkomen worden in dit boek besproken. Bijna-zangvogels zijn landvogels die qua bouw gelijkend zijn met zangvogels zoals duiven, spechten, koekoeken en gierzwaluwen.
Er zijn een aantal kenmerken die belangrijk zijn voor de determinatie in de vlucht. De grootte kan je vergelijken met de illustraties van twintig vergelijkingssoorten. De illustraties van de lichaams- en staartvorm helpen bij het bepalen van de structuur en vorm. De kleur is meestal moeilijk waar te nemen door het tegenlicht als je de vogel observeert. Het vluchttype is afhankelijk van de activiteit zoals foerageren, wegvluchten of zingen. Vogels die in groep trekken hebben hun specifieke vluchttypes. Denk maar aan de spreeuwen, de kauwen en de sijsjes. Voor vluchtroepen zijn er links naar online opnames.
De talloze illustraties en meer dan 2.400 duidelijke foto’s in het boek zijn zeer verhelderend en daardoor is het makkelijk om nieuwe dingen te leren. Alle 237 vogels worden telkens op een dubbele pagina voorgesteld waardoor de lezer makkelijk alle gegevens terugvindt. Het belangrijkste zijn dan weer de foto’s met de verschillende vluchttypes.
Amateurs en meer ervaren vogelaars kunnen met dit prima boek hun eigen vogelonderzoek starten of verdiepen.
Ondertitel: "Herken vliegbeelden van zangvogels".