Quasi centraal in België ligt het Zoniënwoud. Restanten van dit eens zo enorme woud zijn gelukkig opgenomen in de Unesco- lijst van natuurlijk erfgoed. Dit, nu nog altijd, uitgestrekte domein herbergt een schat aan biodiversiteit. Deze compacte gids belicht het natuurgebied op een zo uitgebreid mogelijke manier. Zowat elke soort komt aan bod van zowel planten, zoogdieren, insecten, zwammen en vogels.
Dit boek is speciaal voor de wandelaar gemaakt die meer wil weten over de soorten die hij ziet op zijn wandelpad. Maar ook de andere bezoekers komen aan hun trekken zoals de fietser, de paardrijder en de visser. Vanaf het Ter Kamerenbos in Brussel tot het Domein Solvay in La Hulpe zijn er heel wat verschillende trajecten en gebieden om te verkennen.
Het Zoniënwoud is gekend voor de uitgestrekte beukenbossen en de prachtige voorjaarsflora. Minder bekend zijn misschien de diverse leefgebieden die in dit boek helder en duidelijk voorgesteld worden. Zo maakt je kennis met de graslanden, de moerasbossen, de onbeheerde delen (met nog meer biodiversiteit), de permanente open plekken, vijvers en een gemengd loofboomwoud.
Dankzij de ontzettend mooie diarama’s maak je kennis met de diverse leefgebieden van dit grote woud. Diarama’s zijn levensechte foto’s met daarop gemonteerd alle levensvormen die er voorkomen. Zeven woudpoorten mét bezoekerscentrum zijn er ontwikkeld voor de meer dan 2 miljoen jaarlijkse bezoekers! De meeste toegangspoorten kan je bereiken met het openbaar vervoer. Elke toegangspoort is tevens onderdeel van de geschiedenis van het Zoniënwoud waarvan de oudste vermelding terug gaat naar de 12e eeuw.
Het grootste deel van deze natuurgids bevat alle voorkomende soorten. Met als doel een maximaal gebruiksgemak bij het determineren van de soorten op zicht. Zo’n 700 beelden helpen de lezer om zwammen, planten en dieren te herkennen tijdens de ontdekkingstochten van dit magistrale woud. Te beginnen met de korstmossen om dan verder snuisteren tussen de gaatsjeszwammen, de struiken, de boskruiden, de kevers, de libellen, de amfibieën, de eenden en te eindigen met het damhert.
Deze natuurgids is de eerste in een nieuwe reeks veldgidsen voor natuurgebieden in de Benelux. Het Zoniënwoud mocht hierbij de spits afbijten! Ik ben benieuwd naar de volgende uitgave want dit eerste boek is voltreffer. Als lezer merk je dat, door samenwerking van diverse organisaties, er zéér mooie natuurboeken kunnen gerealiseerd worden. Dikke pluim!