Ons continent en het leven daarop kent een lange en bijzonder complexe ontstaansgeschiedenis. Tim Flannery probeert die hier duidelijk en overzichtelijk te reconstrueren. Nadat het supercontinent Gondwanaland in stukken brak dreven die in allerlei richtingen uit elkaar. Zowat 100 miljoen jaar geleden bestond het huidige continent Europa uit met Azië en Afrika verbonden landmassa omgeven door eilandenarchipels.
Samen zouden ze het huidige Europa vormen, mede onder impuls van de platentektoniek. Zeeën vormden zich of sloten zich weer af van de oceanen, tegelijkertijd had het klimaat grote invloed op de hoogte van de waterspiegel. Eilanden werden vasteland en vice versa, landbruggen kwamen en gingen. Er was land en water, vasteland en eilanden. Maar wat met dieren en planten die er leefden? Als voor miljoenen jaren de verbindingen tussen vasteland en eilanden werd verbroken ontwikkelden soorten zich apart.
Het is vanuit die invalshoek dat Tim Flannery de voorbije 100 miljoen jaar van Europa bestudeert. Hij legt verbanden, stel vragen -veel vragen- geeft antwoorden, suggesties en veronderstellingen, .. Je hoeft het dan ook niet altijd eens te zijn. Er is ruimte voor bedenkingen, maar de veelheid aan informatie maakt het niet altijd eenvoudig en stil te staan, want neen hop, daar is weer een vondst die van het grootste belang is.
Uitermate boeiend, maar probeer niet altijd het tempo van de auteur aan te houden.