Verbazend hoeveel kennis je kan afleiden uit geografische en aanverwante namen en termen. Dat namen van dorpen eindigend op "gem" of "heim" verwijzen naar een "woonplaats" (meestal van een vooraanstaand iemand, weet onderhand iedereen wel. De auteur duikt met deze uitgave nog een eind dieper terug in de tijd, maar besteed ook aandacht aan recenter gevormde woorden. Enkele voorbeelden illustreren best de kennis die Maartenjan Hoekstra ons aanreikt.
Het woord "lei", dat nu alleen in het Nederlands en het Duits voorkomt, is waarschijnlijk een Keltisch leenwoord, dat de Kelten bij hun aankomst in de regio rond het jaar 700 voor Christus, overnamen van de oorspronkelijke bewoners. Het gebied waarvan hier sprake is Ardennen & Eifel, waar dit materiaal gevonden wordt.
Ons woord mammoet komt, niet geheel verbazingwekkend, uit het Russisch, maar gaat waarschijnlijk terug op een niet-Indo-Europees woord uit Siberië. De oorspronkelijke betekenis zou "aard-hoorn" zijn. Het woord "meander" kent dan weer een totaal andere oorsprong: het is afkomstig van de oude Latijns-Griekse naam van de huidige Turkse rivier Menderes.
Kortom, als lezer krijg je een pak informatie aangeboden die heel wat hersenvonkjes doen oplichten. Bijzonder leerrijke uitgave!
Ondertitel: "De Lage Landen in woorden".