Je moet maar het lef hebben om nog een vogelgids te schrijven. Er zijn er toch al zovele uitgebracht!? De auteur is een fervente vogelaar en ex-voorzitter van de vzw Vogelbescherming Vlaanderen. Het idee om ‘Het slimste vogelgids’ te maken is gegroeid door de eigen jarenlange ervaring én bevraging bij natuurliefhebbers. Wat bleek? De beginnende vogelaar houdt van duidelijke foto’s en zoekt informatie over vogels die in eigen land voorkomen. De meer ervaren vogelaar vindt het leuk om de vogelnaam in meerdere talen te kunnen opzoeken. Altijd handig als je tijdens je observaties in een vogelgebied met een anderstalige in gesprek gaat.
Hoe is deze vogelgids opgebouwd en welke informatie vind je er terug? De vogels staan van klein naar groot en niet per vogelsoort zoals in andere boeken. Het eerste vogeltje is het Goudhaantje en er wordt geëindigd met de Knobbelzwaan. Per vogel vind je op de rechterpagina een foto van het mannetje én het vrouwtje. Op de foto’s staan aanwijsstreepjes voor de karakteristieke kenmerken. Zo staat bij het mannetje van het Goudhaantje: citroengele kruin, fijn zwart snaveltje en vuilwitte onderzijde. Op de rechterpagina vind je meer ‘theoretische’ informatie. Zoals de vogelnaam in vijf talen, de spanwijdte, broedperiode, habitatvoorkeur, voedsel, nest- en nestplaatskeuze, broedsel met aantal legsels en aantal eieren. Een laatste en interessante rubriek is ‘Mogelijk te verwarren met …’. Hier staan de vogels waarmee je de vogel zou kunnen verwarren. In het geval van het Goudhaantje is dit de Vuurgoudhaan.
In deze prima vogelgids vind je alle regelmatige broedvogels terug van België en Nederland, gerangschikt volgens lichaamsgrootte.