14 jaar hebben we moeten wachten op een nieuwe editie van Dagvlinders in Vlaanderen. Het boek staat bol van nieuwe onderzoeksresultaten, trends, analyses, verspreidingspatronen en inzichten. Dankzij de samenwerking van vrijwilligers, professionelen, organisaties en overheden is er aandacht voor het behoud en het beschermen van dagvlinders. 4000 vrijwilligers noteerden 780.000 verspreidingsgegevens via het dataportaal
www.waarnemingen.be . Met hun gegevens konden de onderzoekers aan de slag. De verschillende analyses zijn onderzoekopdrachten voor het Instituut van Natuur- en bosonderzoek en Natuurpunt of werden gesubsidieerd door de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.
Elkeen die zich betrokken voelt met de Vlaamse natuur ontdekt in dit boek nieuwe en boeiende kennis. Je leest meer over de recente inzichten in de ecologie van dagvlinders en de toestand van deze gevleugelde diertjes zoals bedreigingen en oorzaken van veranderingen. Ten opzichte van 1999 zijn er nog weinig citroenvlinders en argusvlinders. In de bos- en natuurgebieden doen de vlinders het beter dan in de stad. In het hoofdstuk ‘Dagvlinders zonder grenzen’ wordt er gekeken naar de situatie in Wallonië en de toestand in onze buurlanden. Via diverse actieplannen en acties wordt er een programma uitgewerkt voor de dagvlinders en de biodiversiteit in 2020.
Doorheen deze dikke turf staan heel wat tekstboxen met praktijktips van vrijwilligers en professionelen. Dit gaat van vlinders fotograferen over Gentiaanblauwtjes tellen tot een vlindervriendelijk berm beheerplan. Heel wat gemeenten in Vlaams-Brabant en Limburg adopteerden een vlindersoort. In de vlindertuin van De Lietenberg kan je onder andere de geadopteerde parelmoervlinder van Zutendaal bewonderen.
Talloze prachtige foto’s zorgen zowel voor verduidelijking van de teksten als voor verfraaiing van dit unieke boek.
Zorg jij ook voor een ‘vlinderplant’ in je tuin?
Ondertitel: Nieuwe kennis voor betere actie