Deze "atlas" bevat een hoop data over wat de landen op onze aarde voortbrengen, presteren, consumeren, verbruiken, in- en uitvoeren, te veel of te weinig hebben, uitgeven, ... Tegelijkertijd krijg je ook een beeld van de welvaart, de opleidingsgraad, de gezondheidstoestand, de bevolkingstoestand, de overlijdens ten gevolge externe factoren, het energieverbruik, de handelsbalans en nog veel meer.
Bij elk van de honderden thema's uit voorgaand lijstje is in eerste instantie gebruik gemaakt van cartogrammen waarbij de grootte van de landen op de wereldkaart verandert in verhouding tot de cijfergegevens. Mochten er bijvoorbeeld in de USA maar slechts een fractie van het huidige aantal mensen wonen, dan zou het land veel kleiner voorgesteld worden dan zijn werkelijke afmetingen, maar wel nog in ongeveer de juiste vorm. Of neem de hightech export als voorbeeld: Noord-Amerika, Europa, Japan, Zuid-Korea, enz ... terwijl Zuid-Amerika erg klein is en Afrika nauwelijks te zien is op die kaart.
Het vergt wel even aanpassen aan dergelijke voorstellingswijze, maar voor wie het daar moeilijk mee heeft zijn er ook nog klassieke staafdiagrammen en lijstjes met de 10 eerste, laatste, minst goede, beste, enz ... In die kijstjes worden cijfers vaak aangegeven in verhouding tot het bevolkingsaantal en dat leidt wel tot onverwachte resultaten. Zo staat België vermeld op de 10de plaats als brandstofexporteur en op de 3de als brandstofimporteur, nog vreemder is de situatie bij de speelgoedimporteurs want daar voert de eerste op de lijst, Andorra, maar liefst zes maal meer speelgoed (in dollars per persoo) in dan Groenland, de tweede in de rangschikking.
Naast een hoop interessante gegevens biedt deze uitgave vooral de bevestiging dat je "met cijfers alles kunt bewijzen".
Afmetingen: 26,5 x 23,5 cm.
Ondertitel: Ons bestaan in kaart gebracht.