De Veluwe, een van Nederlands mooiste en bovendien redelijk ongeschonden landschappen, krijgt in deze prachtige uitgave vooral archeologische aandacht. Het gebeurt niet vaak dat de archeologie van een landschap zoveel terechte aandacht krijgt. Alle aandacht gaat hier naar de evolutie van het landschap in de loop der eeuwen. Ook de mens speelt daarin een rol, zij het alleen maar de structuur van het landschap te veranderen, niet om er permanente gebouwen of zo aan toe te voegen.
De auteurs belichten in woord en beeld zowel de "natuurlijk" evolutie van de landschappen als de wijzingen die de mens daarin aanbracht, bijvoorbeeld onder de vorm grafheuvels, celtic fields, verlaten nederzettingen of walburchten. Van de vele bijzondere landschappen in de Veluwe bekijken we er 16 vanuit archeologisch standpunt.
De studie van de archeologie van een landschap zoals de oude loop van een beek is van een andere orde dan die van een permanente structuur als een woning of een muur. Gaandeweg, landschap na landschap, maken de auteur en de fotograaf ons tegelijkertijd wegwijs in het onderzoek van zeer specifieke landschappen als in de landschapsarcheolgie in het algemeen.
De auteur slaagt er niet alleen in oude landschapsstructuren de beschrijven en te duiden, hij doet het zo dat zijn lezers geboeid blijven verder lezen, kijken en inzicht verwerven. Mooi gedaan.
Ondertitel: "Op zoek naar de geschiedenis van het landschap".