Net iets minder dan zeshonderd miljoen jaar geleden ontstond het leven op aarde, dus ook in Europa. Paleontologen en wetenschappers uit tal van andere domeinen hebben, mede dankzij talloze vondsten van fossielen, kunnen reconstrueren hoe het leven zich in die periode ontwikkelde. Het aantal fossielen dat gebruikt werd om tot de hedendaagse stand van zaken in de paleontologie te komen is niet te schatten. Talloze nieuwe vondsten voegden telkens een stukje toe aan de ingewikkelde geschiedenis van het leven.
Een aantal paleontologen maakte onder redactie van Giovanni Pinna en overzicht van 21 zeer belangrijke fossielenvindplaatsen in Europa. Vooraleer we aan dat overzicht toe zijn krijgen we een zeer interessante inleiding tot de belangrijkste gebeurtenissen in de diverse geologische tijdperken. De wereld, zoals die vandaag eruit ziet, was nog in volle vorming.
Bij de fossielenvindplaatsen hoort een kaartje ter situering. Daarnaast wordt de geologische en geografische situatie uit de doeken gedaan, gaat de auteur nader in op de specifieke vondsten op die locatie, wordt vaak getracht het toenmalige milieu te reconstrueren, enz ... Daarna zijn er talrijke foto's die de vondsten illustreren en soms ook schetsen van de situatie in de periode waaruit de vondsten dateren.
De teksten zijn zeer degelijk, maar voorafgaande interesse in het onderwerp lijkt me toch wel belangrijk om alles te begrijpen. Deze leerrijke uitgave is niet meteen bedoeld om fossielenjagers uit te nodigen, integendeel wanneer je een beter begrip krijgt van het geleverde werk volgt daaruit ook een groter respect.
Ondertitel: "Een reis mangs de mooiste fossielenplaatsen".