Hij is er! De eerste wandelgids uit de ‘Kom uit je kot’-reeks. ‘Blijf in uw kot’ was de kreet van de Vlaamse Overheid om de bewoners tijdens de eerst lockdown thuis te houden en hierdoor het coronavirus niet te verspreiden. Dit eerste boek uit de ‘Kom uit je kot’-reeks is een aanzet om op een verantwoorde en gezonde manier te genieten en om bijvoorbeeld te wandelen. Verre reizen zijn nog niet aan de orde. Een goed idee dus om de eigen streek te verkennen in bekende en minder bekende steden. De provincie Oost-Vlaanderen heeft de eer om de spits af te bijten.
Het opzet is om iedereen aan het wandelen te krijgen in de eigen regio. Daarom zijn de wandelroutes beperkt in afstand zodat iedereen meekan. Alle routes starten bij het station, op die manier wordt de reis ook nog duurzaam. Robert Declerck’s cultuur-toeristische boeken zijn steeds eten en drinken voor het lichaam én geest. De leuke wandelingen worden aangevuld met heel wat (minder bekende) leerrijke
wetenswaardigheden. In deze wandelgids maak je kennis met Aalst, Dendermonde, Gent, Geraardsbergen, Lokeren, Ninove, Oudenaarde, Ronse en Wetteren. Elke wandeling start met een duidelijk plannetje waarop je meteen de wandelroute ziet, de groene stadszones en de waterlopen. De bezienswaardigheden staan genummerd op de wandelroute én in de legende staan omschrijvingen ervan. Ook belangrijk; de straatnamen van het plannetje op de route zijn goed leesbaar.
Volg de gids aan de hand van de duidelijke wegbeschrijvingen en ga mee op ontdekkingstocht. Ondergetekende ontdekte in elke stad wel een onbekend weetje. Al wandelend en lezend leer je over de Borse van Amsterdam in Aalst, een pestkerkhof in Dendermonde, de Donkere Poort in Gent, de man met de hamer op de Muur van Geraardsbergen, de Drie hazen aan de Durme in Lokeren, Johannes Despauterius van Ninove, de connectie van Margaretha van Parma met Oudenaarde, het voormalige station van Brugge staat in Ronse (maar dan omgekeerd!) en de kunstroof van de eeuw leidt naar Wetteren. Robert Declerck vertelt dat pandemieën van alle tijden zijn en heeft veel aandacht voor ‘zorg’ in het verleden: de zorg voor pestlijders, een lockdown in de 17 e eeuw, de zorgkundigen in de middeleeuwen, de kloosters en hun rol in de zorgverlening, hoe men in de 19de eeuw een pandemie bestreed, berokingen ter bestrijding van cholera,… De helden van toen speelden een even belangrijke rol in de maatschappij als in deze coronatijd!
Elke wandeling sluit af met plaatselijke ‘Kom uit je kot-tips’ zoals speciale horeca, onverwachte activiteiten, natuurgebieden en kleine waardevolle musea.
Ik kijk uit naar de volgende wandelboeken van de andere provincies. Om, in deze speciale tijd, op een veilige manier te ontspannen in eigen streek!
Ben je ook benieuwd welke de volgende provincie is?
Ondertitel: "Tien wandelingen in Oost-Vlaamse steden".