Goed nieuws voor wie wil wandelen in het Hageland: Toerisme Vlaams-Brabant heeft het wandelboekje voor de Demervallei grondig herwerkt. Dit was nodig naar aanleiding van twee nieuwe wandelinitiatieven die het gebied Demervallei voor een belangrijk gedeelte overlappen. Daarnaast hebben alle wandelingen een grondige kwaliteitscontrole ondergaan, wat eveneens tot een aantal aanpassingen leidde.
De 20 wandelroutes lopen over het grondgebied van de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Tremelo. Ze zijn samen goed voor ca 130 km wandelplezier. Alle routes zijn bewegwijzerd met zeshoekige bordjes uitgezonderd de vier wandelingen in Scherpenheuvel-Zichem. Zij maken deel uit van het wandelnetwerk De Merode en zijn bewegwijzerd met de rechthoekige bordjes van het wandelnetwerk.
De zandsteenheuvels en de meanderende Demer bepalen het uitzicht van dit noordelijk stukje Hageland. Je wandelt voorbij populieraanplantingen en natte broekbossen met kruidrijke trilvenen. Maar ook getuigen van een roemrijk verleden zoals de Terheidetoren, de Maagdentoren, de basiliek van Scherpenheuvel of de norbertijnenabdij van Averbode komen aan bod. Nieuw is dat elke gemeente nu een wandeling heeft die de locale sfeer weergeeft. De Abenowandeling in Rotselaar is specifiek gericht op mensen met een beperking en is de eerste toegankelijke wandeling in de Demervallei.
De handige pocket besteedt zowel aandacht aan het bouwkundig erfgoed als aan het landschap en de natuur. De begeleidende teksten vermelden de bezienswaardigheden, stukjes geschiedenis en interessante weetjes. Naast talrijke kleurenfoto’s zijn er de topografische kaartjes van de wandellussen, waarop de aard van het wegdek in verschillende kleuren wordt weergegeven. Bovendien worden aan de hand van pictogrammen de horeca, rustplaatsen, bushaltes en aanbevolen startplaatsen en vermeld. Deze worden ook aangeduid met de coördinaten voor de gps-gebruikers. Door het handig formaat van 10 op 21 cm past het boekje gemakkelijk in elke jaszak. Minpunt is het overzichtskaartje. Door het uitgestrekte gebied op één bladzijde te proppen is de tekst quasi onleesbaar.