Een wandeling -een ommetje zeg maar- hoeft niet per sé te leiden door schitterende natuurgebieden, door monumentenrijke steden of door een prachtig berglandschap; het kan ook gewoon in je buurt. Je trekt eropuit zonder routeplannetje, trajectbeschrijving of te volgen bewegwijzering. Gewoon even ontdekken wat er te zien en te beleven valt in je buurt of dorp en wie weet enkele andere ommetjeswandelaars ontmoeten, goedendag zeggen of zelfs een praatje maken.
Pieter Hoexum begon het maken van een ommetje pas echt volop te waarderen toen hij verhuisde naar een nieuwe buurt, een eind weg van zijn vorige verblijfplaats. Een ommetje maken leidde niet alleen tot het ontdekken van zijn nieuwe buurt, maar bracht hem -filosoof zijnde- uiteraard ook aan het mijmeren. In de eerste plaats over ommetjes, waaruit dit boek groeide.
Het belangrijkste onderwerp van dit boek is dus de buurt van de auteur, maar je kan zijn bedenkingen en warnemingen beslist ook overzetten op je eigen buurt. Iedere buurt heeft wel iets te bieden tijdens een ommetje, ook al toont een eerste aanblik vooral rijtjeshuizen, industrieterrein, protserige villa's of gewoon braakliggend terrein. Bekijk het eens van meer nabij; merk de bijzonderheden op: het grasveld dat nooit gemaaid wordt, de lekkende regenpijp, het door andere wandelaars platgetrapt olifantenpaadje, de leuke versieringen op ramen, muren en deuren, het achtergelaten speelgoed, ...
Overal kan je ommetjes maken: door woonerven, langs moderne leegtes, voorbij galerijflats, door bloemkoolwijken en zelfs langs moderne leegtes. Hoe groot moet 'een buurt' zijn, dat bepaal je natuurlijk zelf, afhankelijk van je conditie, je tijdsbesteding, het al dan niet prettige weer, je menselijke of dierlijke gezelschap, ... Of wil je liever flaneren? Kan ook.
Ontdek vooral wat je zoal kan ontdekken tijdens een ommetje in je eigen buurt. Pieter Hoexum opent je ogen en je geest.
Ondertitel: "Een verkenning van de buurt".