De poort naar India bestaat eigenlijk uit drie aparte verhalen. Sommige personages komen ook in de andere verhalen terug maar hun belevenissen worden er niet verder uitgesponnen. Telkens komen de ervaringen en tegenstellingen van buitenlanders, in dit geval Amerikanen, met de Indische leefgewoonten, geschiedenis en cultuur naar voor.
Een Amerikaans echtpaar tracht in een hotel met sektarische trekjes hun verlopen huwelijk op te poetsen. Zij raken echter verstrikt in raadselachtige affaires. Een zakenman moet voor zijn firma naar India, hij vindt het er verschrikkelijk en probeert de Indiase werkelijkheid buiten te sluiten. Een jonge vrouw wordt op het station van Mumbai door haar reisgenote in de steek gelaten en moet alleen verder reizen. Door een toevallige ontmoeting in de trein krijgt haar reis een heel andere bestemming.
Theroux heeft reeds veel vroeger een plaatsje tussen de grote reisauteurs bemachtigd. “Het drijvend koninkrijk” en “De oude Patagonië-express” zijn klassiekers geworden. Zijn eerste romans sloegen niet echt aan maar met “De poort naar India” staat hij terug op zijn vroeger peil. Niettegenstaande het exotische gegeven worden de personages levensecht beschreven en komen ze in duidelijk herkenbare situaties terecht. Theroux is een scherp waarnemer met zowel oog voor het detail als voor het algemeen patroon. In dit boek vermengt hij op een uitstekende manier het reisverslag met het romangegeven.