Met dit lijvig werk tracht Patrick French een antwoord te geven op de volgende vraag: Waarom is India wat het tegenwoordig is? De schrijver bekijkt het land op politiek, economisch en sociaal vlak. Drie grote delen leiden de lezer doorheen deze dikke turf: rastra of het ontstaan van het land, lakshmi of de economische ontwikkeling sinds de onafhankelijkheid, en tenslotte samaj dat handelt over de samenleving in de brede zin. Vanuit het verleden, over het heden wordt er gekeken naar de toekomst.
Indira Gandhi’s Groene Revolutie maakte van India één van de grootste landbouwproducenten. Tijdens haar regeerperiode werden de winkels verplicht hun waren te voorzien van de prijs. Voorheen moest er zelfs gepingeld worden voor een fles tomatensaus. Interessant is het stuk waarin uitgelegd wordt hoe het systeem van de algemene verkiezingen werkt. Sinds de onafhankelijkheid is dat nog niet veranderd. Hoe erfelijk is de Indiase politiek en haar politieke partijen? En is dit deelstaat afhankelijk?
Ook India heeft haar ‘American Dream’. Op een gegeven moment begon een ondernemend persoon shampoo te verkopen voor de ‘gewone’ man. Die ondernemer bezit nu 20% van de shampoomarkt!.
India is een land van uitersten, tegenstrijdigheden en tegelijkertijd een vat vol verrassingen.
Boeiend boek.
Ondertitel: Een persoonlijke biografie van 1,2 miljard mensen