In deze boeiende historische roman plaatst Willy Spillebeen de Vlaamse franciscaan Willem van Rubroek op de voorgrond. Hij staad vooral bekend omwille van zijn reis naar Mongolië in de 13de eeuw, maar reisde ook vaak rond in het Midden-Oosten, onder meer in de periode van de 7de en de 8ste kruistocht. Vooral de drie jaar lange reis te paard naar Mongolië van deze vertrouweling van Lodewijk IX maakte indruk.
De brave man arriveerde er zowat twee decennia voor Marco Polo en zijn missie. Van Willem van Rubroek onthouden we ook zijn vriendschap met de bekende filosoof Roger Bacon, iets wat hem niet in dank werd afgenomen. Willy Spillebeen reconstrueert in deze zeer interessante uitgave behalve de reizen van Willem van Rubroek vooral het tijdskader en de levensomstandigheden van het derde kwart van de 13de eeuw. De resultaten van de research die de auteur daaromtrent moet gedaan hebben is niet alleen leerrijk, maar is vooral heel degelijk geïntegreerd in het reisverhaal.
Dit boek laat je toe samen met Willem van Rubroek lange tochten te maken onder de brandende zon over de eindeloze Mongoolse steppe, terwijl hij je deelgenoot maakt van zijn gedachten.