De Amerikaanse schrijfster Patricia Storace is gepassioneerd door Griekenland. Na reeds eerdere reizen naar dit zonnige land besloot ze er een jaar te verblijven. Deze roman is het resultaat ervan.
Ze doorkruist Griekenland en de vele eilanden samen met lokale vrienden. Het voordeel hiervan is dat ze vele plekjes ontdekt waar de gewone toerist het bestaan niet van weet. Zo ontdekt ze de leukste stranden, pittoreske kerken en lokale gebruiken. Het dagelijks leven van de Grieken verbaast haar: hun bijgeloof en de amuletten die hen tegen het boze oog beschermen, de talloze soaps die dagelijks bekeken en becommentarieerd worden, de zoektocht naar een peetvader voor een pasgeboren kind. En alhoewel de koninklijke plant, basilicum, vereerd wordt sinds Helena, de moeder van keizer Constantinus, ze aantrof in Jeruzalem verwerken de Grieken zelden basilicum in hun gerechten.
Ook de Griekse mythen en legenden worden verweven in de belevenissen van de schrijfster. Opmerkelijk is wat ze schrijft over de plots van de moderne mythen: "De plot van de moderne Griekse mythe wordt echter eerder ontleend aan echte gebeurtenissen die vervolgens vergoddelijkt worden, dan dat het om gefantaseerde gebeurtenissen gaat die herschapen worden in de wereld van de werkelijkheid".