Een behoorlijk stuk van de wereld beter leren kennen in gezelschap van Dirk Tieleman is niet louter een inspirerend reisverhaal. Dat is ook een reis door de geschiedenis aangevuld met hedendaagse inzichten van mensen allerhande die hij ontmoet; van professoren over journalisten tot boeren en buitenburgers onderweg.
Al bijna een mensenleven lang reist Dirk Tieleman herhaaldelijk naar wat ooit de Sovjet-Unie was. Vandaag is, wat ooit een reus op communistische lemen voeten was, tegen wil en dank van de toenmalige machthebbers omgevormd tot Rusland, met aan de rand daarvan een aantal landen die al dan niet vrijgevochten zijn,; de rafels. Vrijgevochten of niet, de nabijheid van het regime in Moskou blijft wegen op de onderlinge relaties. Zo niet erger.
Met dit overzicht van talloze reizen naar wat ooit de USSR (Unie van Socialistische Sovjetrepublieken) was wil de immer vragende en onderzoekende auteur aantonen dat ieder verhaal meer dan één zijde heeft, vaak meerdere zelfs. Ieder verhaal heeft bovendien ook een Waarom?-aspect. Dirk Tieleman gaat onderweg tussen de Baltische staten en Vladivostok op zoek naar vaak moeilijk te bekomen antwoorden die beslist niet eenduidig zijn.
Als achtergrond bij de huidige gebeurtenissen, als nadere kennismaking met de mensen die er wonen, op ontdekking door zowel prachtige als saaie landschappen of gewoon omdat je ervan droomt ooit te reizen tussen bijvoorbeeld Sint-Petersburg en Vladivostok of Kamsjatka: absoluut lezenswaard en aanbevolen.
Ondertitel: "Waarom Moskou zijn rand niet loslaat".