De Golf is een gerechtigde herdruk van het debuut van Lieve Joris. Voor dit boek reisde ze in 1984 vier maanden door Saoedi-Arabië, de Emiraten, Qatar, Bahrein en Koeweit. Toch is het na 23 jaar nog altijd actueel. In een vlotte journalistieke stijl beschrijft ze de leefgewoonten van de inheemse bevolking en de massaal aanwezige ingeweken werkkrachten. De rode draad doorheen het ganse verhaal is de ongelijkheid, zowel tussen mannen en vrouwen als tussen autochtonen en gastarbeiders.
De reis brengt haar door een regio waar zelfs de kleinste stadstaatjes uit hun slaperig bestaan zijn gerukt door de olierijkdom. Zij ontmoet er bedoeïenen die hun tenten verruild hebben voor luxevilla’s met airconditioning en jonge mannen die zonder doel in Amerikaanse auto’s langs de stranden cruisen. De moderne en snelle ontwikkelingen die ontstonden door de aanwezigheid van olie in de Golf staan haaks op de traditionele familieverhoudingen. Bovendien is er bezorgdheid over het religieuze fanatisme dat de kop opsteekt. Kentekenend daarbij is een personeelsadvertentie in een Egyptische krant waarbij een leerkracht wordt gevraagd voor een Saoedische vrouwenschool. Bij de voorwaarden stond dat het een vrouw moest zijn of een blinde man.
Dit debuut heeft nog niets van zijn oorspronkelijke waarde ingeboet. Lieve Joris weet met haar doorzettingsvermogen op plaatsen te komen die zeker voor een vrouw alleen als niet-toegankelijk werden beschouwd. Zij heeft bovendien het talent om de mensen onbevangen en met belangstelling te benaderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze als reisauteur internationaal is doorgebroken.