Het concept van dit gidsje heeft alle mogelijkheden om een uitstekende wegwijzer voor een weekendje Antwerpen te zijn. Voor de oppervlakkige gebruiker is dat ook zo: er is veel aandacht voor zeer uiteenlopende aspecten van de stad, ook voor niet voor de hand liggende bezienswaardigheden en cultuur, af en toe is er een kritische noot, de praktische inlichtingen zijn oké, het gidsje is handig en mooi geïllustreerd, … Antwerpen wordt weliswaar een “kleine Vlaamse provinciestad” genoemd, maar behalve de Antwerpenaren zelf zal daar niemand last van hebben.
Kijk je wat grondiger dan vind je onvolkomenheden, ja zelfs fouten die hadden moeten vermeden worden. We beperken ons tot de meest opvallende. Te midden van een overzicht van de Antwerpse bezienswaardigheden duiken plots de steden Lier en Mechelen op. Deze laatste bevindt zich “op enkele minuten afstand van Antwerpen”… De werkelijke afstand (van Grote Markt tot Grote Markt) bedraagt 25 km, met de trein doe je er gemiddeld 20 minuten over. Eén van de lokale soepen die de auteurs noteren is “preitaart met maroilles”. Een groententaart met een Picardische streekkaas wordt toch geen soep in Antwerpen? Met “hutsepot” hebben de auteurs het moeilijk: dit gerecht wordt vermeld als “hochepot” en hutspot” en zou vlees van rund, schaap, kalf én varken bevatten. Vlaamse karbonade is dan weer een schotel “gegarneerd met rundvlees, uien, bier en kruiden”. De pistolet krijgt een wat vreemde omschrijving mee: “een klein rond broodje, soms belegd als een sandwich”.
Nog meer? Volgens de auteurs wordt België ingedeeld in vier “taalzones”; misschien kan deze term geïntroduceerd worden bij een volgende staatshervorming? Wim Delvoye wordt beeldhouwer genoemd, maar hij is eerder ontwerper van installaties en ook schilder en tekenaar. Over schrijver Felix Timmermans weet deze gids alleen te vertellen dat “hij heel populair was in 1916”. Met de woordkeuze hoef je het ook niet altijd eens te zijn: de diamantwijk wordt omschreven als “het onrustige deel van Antwerpen”.
De oorspronkelijke versie van deze gids werd in het Frans uitgegeven. Voor de Nederlandstalige editie werd het boek bewerkt door een bureau uit Groningen. Beroep doen op iemand met wat kennis over Vlaanderen, de Vlaamse keuken en de Vlaamse cultuur had veel fouten kunnen vermijden.
Het concept is prima en de schrijfstijl is aangenaam. Volgende keer beter?
Afmetingen: 10.5 x 19 cm