Wist je dat Maleisië uit twee delen bestaat? West-Maleisië zit geprangd tussen Thailand en Singapore. Oost-Maleisië ligt ten noorden van Indonesië. Doordat ze meer dan 700 kilometer van elkaar verwijderd zijn hebben ze ook twee verschillende culturen en inwoners. Voor de inheemse bevolking moet je in Oost-Maleisië zijn en voor een allegaartje van volkeren uit diverse landen ben je best in West-Maleisië. Je merkt het al dat het niet eenvoudig is om bij een reis naar Maleisië je te kunnen inleven in de plaatselijke cultuur. Met dit boekje proef je een beetje van alles.
Het doel van deze pockets is je inzicht te geven in de levenswijze en omgangsvormen van de bewoners. Je begrijpt dat het voor Maleisië niet zo eenvoudig is. Als leek en nog nooit in Maleisië geweest zijnde lijkt mij dit geslaagd. Ze beginnen alvast in de grootste heksenketel van het land: Kuala Lumpur. De hoofdstad waar het moderne in confrontatie staat met het traditionele. Het is een stad die het laatste decennium een ware metamorfose heeft ondergaan met talloze futuristische projecten. Het is soms grappig hoe Brigitte Ars het samengaan van de moderne en traditionele levenswijze beschrijft. Over de 'heksenketel' gaat trouwens haar tweede artikel in deze pocket.
Die "papieren auto's en halfblote priesters" waar Brigitte het over heeft in haar eerste artikel is verder uitgediept door Mariëtte van Beek. Je reist verder nog met de jungletrein en je brengt een bezoek aan de zeeschildpadden. Bij 'te gast in' komt ook de lokale keuken telkens aan bod en dat is nu niet anders. Wie zin heeft in larven, krekels en torren die moet zeker naar Maleisië reizen. Komen ook nog aan bod in dit boekje: de kattenstad, de langhuizen en de apen.
Deze pocket reisgids is een opeenstapeling van verrassende artikels. Zo maak je kennis met Maleisië op een boeiende en soms grappige manier.