Toen Eilat (Israël) nog een favoriete winterzon bestemming was trokken heel wat toeristen de grens over naar Jordanië. Hun doel: de rotsstad Petra bezoeken. Maar vandaag zijn de toeristen niet meer in Eilat door het terreurgevaar. Reizigers die nu Jordanië aandoen zijn er langer dan één dag en reizen doorheen het land. Met deze reisgids 'te gast in Jordanië' reis je ook dwars door het land in het gezelschap van locals en auteurs die een speciale band hebben met deze vakantiebestemming.
Inderdaad Jordanië is een 'vakantieland' geworden met alle gevolgen. Zo lees je dat de luxe resorts als paddenstoelen uit de grond schieten en zich niets aantrekken van het grote watertekort. De Dode Zee droogt stilaan op maar de hoteleigenaars steken hun kop in het zand. Met deze 'te gast in' verneem je wat er gebeurt achter de schermen en wat er leeft bij deze bevolking.
Jordanië ligt in een conflictzone met Syrië in het noorden en Israël met de Palestijnse gebieden in het westen. Het hoeft geen verwondering dat het land overspoeld werd door Palestijnse vluchtelingen. De originele inwoners van Jordanië zijn bedoeïen maar vormen nu een minderheid. De koning is het bindmiddel tussen die bevolkingsgroepen verneem je in het tweede verhaal van deze reisgids. Wat verder lees je over de beleving van de islam en kom je te weten dat Jordanië zeer westers lijkt en is. Zo is er het verhaal van de zakenman die plots naar de letter van de islam leeft en daarvoor volledig uitgestoten en verarmd door het leven moet.
Bedoeïen waren van origine nomaden. De meesten leven nu echter in de stad. 'Te gast in' zocht en vond evenwel nog bedoeïen die op het platteland of in de woestijn wonen. Sommigen hebben hun kameel ingeruild voor een 4x4 of gaan nog steeds door het zanderige leven als herder. Al ooit gehoord van de bedoeïentelefoon? Dan kan je best eens al ecotoerist naar de Feyman ecolodge en het daar uitproberen. Wist je dat de bedoeïen die in Petra leefden verdreven werden uit hun grotwoningen ... voor de toeristen? Je trekt met José de Vries op thee bij de bedoeïen van Petra en verneemt er alles over hun nieuwe woning. Je komt te weten dat er toch nog mensen in de grotten wonen want er waren te weinig nieuwe woningen.
Al die verhalen achter de schermen maken dit reisgidsje zo uniek.