Precies één jaar geleden is Sri Lanka volledig veilig verklaard om er rond te reizen als toerist. Meteen een reden om een volledig herwerkte versie van de ‘te gast in Sri Lanka’ uit te geven. Meer dan 25 jaar burgeroorlog, beëindigd in 2009, heeft heel wat veranderingen teweeg gebracht in Sri Lanka. Omdat ‘te gast in’ je steeds vertelt wat er écht leeft trekt de verslaggever eveneens naar de Tamil bevolking in Jaffna, het noordelijkste punt van Sri Lanka en het voormalig hoofdkwartier van de Tamil Tijgers. De heropbouw is volop aan de gang, de Tamils zijn tevreden dat er terug vrede is maar er is ook wel bezorgdheid over de toekomst.
Dit is nu net de grote troef van ‘te gast in’: je krijgt een pak interessante achtergrondinformatie in een heel kort bestek én op een boeiende manier geschreven. Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel in Sri Lanka, het land van de olifanten. Die dieren krijgen zelfs een apart hoofdstuk want zij behoren tot het dagelijkse leven van de Srilankanen. Dit eiland in de Indische Oceaan is niet groot en de meeste toeristen maken een rondreis. Deze landenuitgave doet dat ook en komt onvermijdelijk langs plaatsen uit het Britse koloniale tijdperk en havenplaatsen uit de Nederlandse VOC-periode.
De rondreizen starten veelal ten noorden van de hoofdstad Colombo, in de kustplaats Negombo, zo ook met deze gids. Daan Veenman, één van de zes auteurs, weet je meteen in de sfeer te brengen met de prachtige beschrijving van zijn eerste indrukken. Zijn volledige stadswandeling is trouwens op die manier geschreven en is een plezier om te lezen. Even uniek is het stukje ‘Are you married?’ die je vertrouwd maakt met de gewoonten van de Srilankanen. Wat mag je verwachten, hoe moet je erop reageren, moet je ook met je handen eten, kan je in bikini baden … zowel binnen als buiten de toeristische centra. Dit hoofdstukje telt slechts 6 pagina’s maar is zeer belangrijk om je reis te doen slagen.
Dat is nu net wat ‘te gast in’ probeert na te streven: je een geslaagde reis bezorgen. En dat heeft het meest slaagkans als je zich kan inleven in de lokale gebruiken. Deze landengids helpt je daarbij voor de volle 100%. Je maakt zowel kennis met de toeristische highlights zoals de Culturele Driehoek, als met de lokale economie waarvan de theeplantages het hart vormen. En zoals steeds is er een culinair hoofdstukje. Het leukste is wel de treinreis, moet je echt gelezen hebben. Zoals steeds, je hoeft echt niet op reis te gaan naar Sri Lanka om dit boekje te kopen. Iedereen met interesse voor dit land zal er veel plezier aan beleven en heel wat opsteken.