Sinds Hugo de Groot, staatsman en geleerde, in 1621 uit het slot Loevestein ontsnapte en uiteindelijk in Antwerpen belandde als asielzoeker is een mengeling van waarheid en legende die nooit echt weggeweest is uit het collectieve geheugen. Vandaag verbergen asielzoekers zich in een vrachtwagen of op een schip; Hugo de Groot deed het op geheel eigen wijze door zich te verbergen in een boekenkast. Het traject dat deze vluchteling moest afleggen was er wellicht ook een met minder hindernissen dan wat zijn hedendaagse collega's meemaken.
Uitgaande van verhalen en legendes omtrent de vlucht van Hugo de Groot naar Antwerpen reconstrueerde de auteur van deze uitgave het traject van bijna 5 eeuwen geleden. Hou je van boeiende historische verhalen en kijk je niet op tegen enige fysieke inspanning, doe het traject van Hugo de groot dan eens over, hetzij te voet of per fiets.
In de mate van het mogelijke volgt Frans Godfroy nauwgezet de route die Hugo de Groot moet afgelegd hebben. De auteur voorziet 7 etappes, maar als fietser kan je wellicht sneller. Persoonlijk zou ik "sneller" afraden en vervangen door "meer tijd onderweg voor geschiedenis en bezienswaardigheden". De auteur biedt wandlaars en fietsers immers niet alleen een duidelijke routebeschrijving en duidelijke kaartjes, maar besteedt ook bijzonder veel aandacht aan historische feiten en achtergrondinformatie.
Blij dat er zoveel aandacht en ruimte is voor de geschiedenis tijdens het wandelen of fietsen.
Ondertitel: "De vlucht van Loevestein naar Antwerpen gereconstrueerd in 7 etappes".