Kinderen wegwijs maken in eigen land aan de hand van weetjes en zoekopdrachten rond mooie plekken en bekende figuren die er verbleven, het is beslist een mooi concept. Dat het geheel versterkt wordt met prachtige illustraties maakt het nog leuker. Mochten er geen ernstige onjuistheden instaan, deze uitgave zou een echte aanrader zijn.
Het schoolschip Mercator, dat gebouwd werd in 1932, omschrijven als "eeuwenoud" kan je niet verkopen als een fantasierijke overdrijving. Elders in dit fraai geïllustreerde boek krijgen de kinderen voorgeschoteld dat Samber en Maas samenvloeien in Luik. Hopelijk noteert geen enkele van de lezertjes dat als een antwoord op een examenvraag.
Wat te denken van deze uitspraak: "Ongeveer 2071 jaar geleden leefden er in Europa allerlei volkeren samen. Samen heetten ze de Galliërs". Waar leefden al die Europeanen / Galliërs dan het jaar voordien? Interessant om weten is ook dat je "de Romeinse gebouwen nog steeds kan bezoeken" (in Haspengouw). Zouden kinderen zich daarnaast ook geen vragen stellen als ze lezen dat naast het stadhuis van Leuven een kerk gebouwd werd in de tijd van ridders en draken?
Of Justine Henin "de grootste tenniskampioen ter wereld" is, dat geloven de kinderen wellicht nog. Die kennen Martina Navritalova, Steffi Graf of Martina Hingis niet, maar Kim Clijsters natuurlijk wel. Toch wel vreemd vind ik dat de kinderen ook Leopold II in de maag gesplitst krijgen. Hij wordt omschreven als een vriendelijke kerel die "een beetje verliefd was" op Oostende. Over de andere kant van de medaille, zijn bekende wandaden worden zedig verzwegen.
Ik kan begrijpen dat een auteur geen grote kenner is van geschiedenis of aardrijkskunde, maar de vermelde bloopers zijn toch elementair. De uitgever merkte ze evenmin op. Als je wil vermijden dat je kinderen foutief geïnformeerd worden over deze thema's, dan koop je beter een andere reisgids.
Ondertitel: "Reis naar de mooiste plekjes in België en ontdek waar de beroemde Belgen zich verstoppen".