ZOUTLEEUW IN DE MIDDELEEUWEN


Book ZOUTLEEUW IN DE MIDDELEEUWEN
  • Auteur:
  • ISBN: 9789038224701
  • Type: Paperback
  • Bladzijden: 285
  • Categorie: Geschiedenis en erfgoed
  • Richtprijs: € 34,99
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 8/08/2015
  • Recensent: LD
  • Uitgeverij: Academia Press
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • ZOUTLEEUW IN DE MIDDELEEUWEN Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • ZOUTLEEUW IN DE MIDDELEEUWEN Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Voorliggend boek behoort tot de reeks ‘Studies Stadsgeschiedenis’. En dat is een interessant initiatief. Omdat deze reeks Nederlandstalige boeken bevat die handelen over de geschiedenis van steden in de Lage Landen.  De stad zelf speelt telkens de hoofdrol in de uitgave mét aandacht voor de koppeling tussen sociale-, economische en culturele processen. 

Jesse Lisson, de auteur van dit boek over Zoutleeuw, is doctoraatsonderzoeker bij de Onderzoeksgroep Middeleeuwen aan de KU Leuven. Hij onderzoekt de voorgeschiedenis, het ontstaan en de bloei van de stad Zoutleeuw.  In zijn inleiding spreekt hij de hoop uit om, ik citeer: ‘ook mensen aan te spreken die niet op professionele basis bezig zijn met geschiedenis’.  Door zijn duidelijk, vlot en eenvoudig taalgebruik, kan ik als leek bevestigen dat deze uitgave zeer geschikt is voor elkeen die geïnteresseerd is in de historie van Zoutleeuw. 

Tot in de vroegmiddeleeuwse tijd was er in Zoutleeuw geen woonkern, zo blijkt.  Er stonden verspreid over het grondgebied enkele kleine wooneenheden. Wél was er een kerkje buiten het huidige centrum, de Sint-Sulpitiuskerk, en de motte op de Castelberg.  Het bisdom Luik deed alle moeite om Zoutleeuw aan zich te binden door jaarlijks verplichte processies en pelgrimstochten op te leggen naar de abdij van Sint-Trudo in Sint-Truiden. Op die manier inde het bisdom Luik belastingen op basis van het aantal huishoudens of haardplaatsen. En vooral, versterkte ze de controle over de parochianen. 

Deze studie heeft ook naar het bewijs gezocht dat de kapel van Leonardus opgewaardeerd werd in jaar 1200 tot parochiekerk in plaats van de Sint-Sulpitiuskerk.  Deze kapel behoorde toe aan het bisdom Luik die op haar beurt weer deel uitmaakte van het aartsbisdom Keulen. Schepenen, meiers, gezworenen waren in de twaalfde en dertiende eeuw functies van het bestuur die verplicht behoorden tot een beperkt aantal geslachten van Zoutleeuw.  En dit onder gezag van de Hertogen van Brabant.  Belastingen werden betaald door alle inwoners inclusief de begijnen en bogaarden, maar niet door priesters, ridders en weduwen, clerus en edelen.  In sommige landen of streken gelden nog steeds gelijkaardige regels! 

 De groei van Zoutleeuw blijkt vooral uit de meerdere stadomwallingen, een structureel stratenplan en het verkeer over het water.  De permissie om jaarmarkten te houden zorgde ook voor een boost in deze stad.  Deze bloeitijd duurde voort tot het einde van de dertiende eeuw.  Verschillende factoren hebben er nadien voor gezorgd dat Zoutleeuw niet meer tot de ‘goede’ steden behoorde. Ze was steeds het ‘kleinste broertje’ van de ‘goede’ steden en werd ook het zwaarst getroffen door de oorlogsvoering door de Hertogen van Brabant en de hiermee gepaard gaande verhogingen van de belastingen.  Ook de prijsstijging van de wol uit Engeland en de daaruit voortvloeiende daling van de afzet van de lakenhandel speelden een grote rol in het bijna failliet van Zoutleeuw. De ligging van de stad op een grenszone werd een nadeel, zo tussen de Hertogen van Brabant en de prinsbisschop van Luik. 

Het werk van Jesse Lisson is geschiedvertelling op haar best.  En is zeker een aanrader! 

Uit-tip: De auteur heeft een digitale wandelroute van Zoutleeuw ontwikkeld die je kan downloaden op www.Lewa-tour.be

  


Ondertitel: Van platteland tot stad

Tags: Geschiedenis, Middeleeuwen, Vakantie Haspengouw

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Reacties

Michiel Bronckaerts

23/08/2015

Ik zit met een praktische vraag; het de auteur nu Jelle of Jesse? Want in het artikel staat meermaals 'Jesse' te lezen, terwijl bij de info bovenaan 'Jelle' staat. Mijn voorkeur gaat uit naar Jesse. Mocht de auteur toch Jelle heten, vrees ik dat ik het boek niet ga bestellen. Kan iemand me hiermee helpen, want dat zou hulpverlening op haar best zijn. Alvast bedankt.

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:
E-mail adres*:

Uw recensie*:
 
Veiligdheidscode: