Waar je ook rondreist in Europa, er is een behoorlijke kans dat je ergens Roma ontmoet. Ook in onze contreien. Oorspronkelijk komt deze bevolkingsgroep uit Indië. Al zowat 1500 jaar geleden arriveerden de eerste Roma in Europa. Sindsdien kwamen meerdere golven van deze mensen naar ons continent, onafhankelijk van elkaar. Mogelijk maakten zij ooit deel uit van een volk dat vluchtte voor de slavernij die ze ondergingen bij lokale heersers.
Ook onder de Europeanen bleef groot leed hen niet gespaard. Vaak werden de Roma weggestuurd, onderdrukt eigenlijk. Hun zwaarste noodlot ondergingen ze door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de joden waren de Roma een van de grootste bevolkingsgroepen die volgens de nazi's moesten uitgeroeid worden wegens niet-Arisch. Naar schatting een half miljoen onder hen lieten daarbij het leven. Alhoewel bijzonder veel Roma stierven in handen van de nazi's hebben ze zich achteraf nooit in de slachtofferrol gestort.
Ook al zijn de Roma dus al véél langer dan duizend jaar in Europa aanwezig, toch bekijken al te veel mensen hen nog met argwaan. Een overbodige en onnodige angst voor het onbekende als het ware. Margot Vanderstraeten doet een stevige poging om die angst weg te nemen door de lezers een inkijk te gunnen in de vaak effectief gesloten wereld van de Roma.
Middels veelal korte tekstjes, gebaseerd op gesprekken met een honderdtal Roma geeft Margot Vanderstraeten ons inzicht in talloze facetten van de leefwereld van de Roma. Zowel hun muziek als hun houding tegenover de gadje (wij dus, de niet-Roma) komen aan bod, maar ook hun tradities en hun samenleven. Schrijnend is hoe de Roma soms verplicht apart moeten leven of verstoken blijven van het 'gewone' leven in de 21ste eeuw.
Met haar interessante publicatie zet Margot Vanderstraten de deur naar de leefwereld van de Roma wat verder open. Het is zowel aan de Roma als aan ons -onderweg of in eigen regio- om die deur wat verder open te duwen.
Ondertitel: "Een zeldzaam bezoek aan een gesloten wereld".