Evolueren van een kapel tot een basiliek, de Virga Jessebasiliek van Hasselt is niet het enige bedehuis die zo’n groei heeft meegemaakt. In de 14e eeuw ontstond in de hoofdplaats van Limburg een kapel die gewijd was aan Maria. De sponsors van die tijd waren hoofdzakelijk de graaf van Loon en de abdis van Herkenrode.
Dankzij het wonderbaarlijke beeld van de Virga Jesse kreeg dit religieus gebouw de titel van ‘basilica minor’. In de loop van de geschiedenis zijn heel wat wonderen toegeschreven aan de Virga Jesse en dit zorgde voor een gunstige invloed op de ontwikkeling van de stad. De stroom van bedevaarders bezorgden de plaatstelijke middenstand en de religieuze verenigingen een extra inkomen.
De zevenjaarlijkse processie die ter ere van de Virga Jesse wordt gehouden zorgde, en zorgt nog, voor een versterking van de buurtcomités, het verenigingsleven en glans voor de basiliek. De eerstvolgende processie wordt in 2017 gehouden.
De inventaris van de basiliek omvat beelden, glasramen, liturgische boeken en heel wat curiosa. Maar de belangrijkste stukken zijn afkomstig van de thans verdwenen kerk van de abdij van Herkenrode. Dit is niet verwonderlijk want de opeenvolgende abdissen van deze abdij waren de opdrachtgevers van de vele verbouwingen aan deze laatbarokke kapel. Toen in 1798 heel wat religieuze instellingen moesten sluiten in opdracht van de Franse bezetter, waaronder ook de abdij van Herkenrode, werd het interieur van die kerk overgebracht naar Hasselt. De Virga Jessebasiliek bezit nu onder andere haar altaar, twee zij-altaren en twee grafmonumenten. Dit ‘meubilair’ getuigt van een groots abdijverleden.
Deze uitgave is onderdeel van een reeks die de volledige inventais van het roerend religieus erfgoed in Hasselt toegankelijk maakt voor het publiek en tegelijkertijd waakt over de objecten en tradities die haar zijn overgeleverd.
Ondertitel: Inventaris kunst- en cultusobjecten Hasselt