Nederland en bij uitbreiding de Nederlanden oogt dan wel meestal als een oord van peis en vree, waar geen wapengekletter nodig is om onderlinge problemen op te lossen. Vanuit een Belgische invalshoek bekeken oogt koning Willem I -die ons bestuurde tijdens het zowat anderhalve decennium voor de Belgische onafhankelijkheid- als een wijs man die vaderlijk bestuurde, maar af en toe zijn protestantse ingesteldheid niet kon of wilde opzij zetten. In het lagere en secundaire onderwijs oogt de Belgische onafhankelijkheidsstrijd als een uitbarsting van geweld na de opvoering van "De Stomme van Portici" in Brussel.
Dit Oorlogsdossier leert dat de werkelijkheid veel ingewikkelder is. Aan de opstand van 1830 ging een lange periode van ongenoegen vooraf over het bestuur van Willem I en enkele van zijn betweterige ministers. Toen de Hollanders in 1831 ook nog eens reageerden met een veldtocht tegen België, waren er gelukkig ook de Fransen om hen de weg huiswaarts te wijzen.
Tijdens zijn regeerperiode had Willem I ook in eigen land af te rekenen met ongenoegen, onder meer in Twente. Dat hij, net zoals tal van andere vorsten leed aan enige grootheidswaanzin, werd hem evenmin in dank afgenomen.
Voor wie minder bekend is met de regeerperiode van Willem I en wat meer wil opsteken over de Belgische onafhankelijkheidstrijd is dit echt wel een leerrijke uitgave. De fraaie historische illustraties zijn een verrijking voor deze uitgave.
Ondertitel: "Burgeroorlog in het koninkrijk der Nederlanden".