Wat gebeurt er allemaal met een "verhaal" (Faust, Assepoester, de Baron van Münchhausen, ...) wanneer het opduikt, genoteerd wordt en vervolgens begint aan een lange tocht door de tijd, een tocht van aanpassingen, veranderingen in presentatie en vorm, etc... eer het bij achtereen volgende generaties terechtkomt en daar voor lees-, luister- en kijkplezier zorgt?
Een verhaal in prozavorm kan omgevormd worden tot poëzie, toneel, een beeldverhaal, film zelfs. Op dat lange traject gebeuren er weglatingen, toevoegingen, aanpassingen aan de eigentijdse cultuur en vormgeving, enz... Het oorspronkelijke thema blijft wel herkenbaar, maar waar ligt de kern van het oorspronkelijke verhaal?
Aan de hand van een reeks voorbeelden leiden de auteurs ons langs een van verhaal tot verhaal verschillend traject naar wat er vandaag beschikbaar is. Belangrijk hoogtepunt voor de auteurs is de fase van de "centsprent" (ook volksprent), die in de 18de en 19de eeuw zeer populair was. Een aantal bekende verhalen danken hun grote verspreiding precies daaraan.
Boeiend inzicht in de veranderingen die verhalen kunnen ondergaan in de loop der eeuwen.
Ondertitel: "Vijf eeuwen vertelcultuur".