Er verschijnen meer dan eens boeken waarvan de titel een vlag is die de lading (de inhoud) ruimschoots overstijgt, maar bij voorliggend boek hebben we te maken met het tegenovergestelde fenomeen: hier overtreft de inhoud ruimschoots de titel. De auteur biedt zoveel meer dan de titel van het boek omschrijft en belooft.
In het boek zijn er veel boeiende verhalen over allerhande vormen van criminaliteit die zich voordeden in de goede stad Sint-Truiden rond het vermelde jaartal. Aan de hand van oude documenten vertelt de auteur ons over de misdaad en de rechtsgang in het toenmalige Sint-Truiden, dat sterk onder de invloed stond van het prinsbisdom Luik. De lezer zal daarnaast ook vaststellen dat er indertijd ook vaak sprake was van vandalisme. In 1788 bijvoorbeeld loofde de overheid zelfs een financiële beloning uit voor wie inlichtingen kon geven over de personen die de stadsbanken insmeerden met allerlei troep.
Uitgaande van de rechtspraak leidt de auteur ons naar een volgend aspect van het toenmalige stadsleven: de politieke en economische toestand, met aandacht voor zowel de burgerij, de geestelijkheid, de onvermijdelijke adel en natuurlijk ook de verschoppelingen die met minder dan het minimum moesten overleven. Belangrijk aspect hierbij is de niet altijd openlijk gevoerde tweestrijd tussen aanhangers en tegenstanders van het prinsbisschoppelijk gezag.
Via voorgaande leidt de auteur ons nog een stap verder: de toestand in de zeer ruime omgeving van Sint-Truiden, soms reikend tot de grenzen van de huidige Vlaamse provincie Limburg. De lezer ontdekt ook vergelijkingen met de hedendaagse toestand: de stijgende criminaliteit en het toenemende onveiligheidsgevoel werden o.a. verklaard door het fenomeen van stijgende armoede tengevolge van uit de pan swingende voedselprijzen.
Dit bijzonder vlot geschreven boek biedt op boeiende wijze inzicht in een brede waaier aan facetten, die zelfs tot vandaag reiken. Geschiedenis kan wel degelijk heel boeiend aan de man gebracht worden, dat bewijst Frank Decat.
Ondertitel: "Criminele histories in een Luikse stad".