Toch wel een originele invalshoek: je onderzoekt de geschiedenis van een stad aan de hand van ingrijpende gebeurtenissen, in dit geval plunderingen. In de loop van haar ontzettend lange geschiedenis werd Rome herhaaldelijk bedreigd, belegerd, ingenomen en geplunderd. De auteur selecteerde en onderzocht 7 van die "hoogtepunten" uit de stadsgeschiedenis.
Natuurlijk krijgt de lezer het historische verhaal van elk van die plunderingen voorgeschoteld, maar de auteur graaft -letterlijk" veel dieper. Hoe was de stad georganiseerd op dat punt in haar geschiedenis, hoe sterk of zwak was ze, welke gebouwen waren er en vinden we daarvan op vandaag nog sporen terug? Iedere keer opnieuw, bij elke plundering dus, leid de auteur je rond in een "ander" Rome. De stad was immers lang niet altijd zo indrukwekkend als op haar climax, zowat tweeduizend jaar geleden. Je leest bijvoorbeeld hoe een wereldstad kan vervallen tot een provincieplaats en daarna probeert weer uit het dal te klimmen.
Bekende plunderingen zijn natuurlijk die door de Galliërs en de Goten, maar ook de plunderingen door de Normandiërs, de Spanjaarden, de nazi's en anderen worden uitvoerig toegelicht. Telkens opnieuw ook richt de auteur zijn vizier zowel op het verdere verleden als het heden van deze nog steeds uitermate bijzondere stad. De auteur bekijkt en beschrijft Rome door andere ogen dan louter de "Romeinse", zoals we de stad allemaal in meerdere of mindere mate kennen.