Met "Rampzalige veldslagen" krijg je telkens in een verslag van een tiental pagina's het verloop van een veldslag. Daarbij maakt de auteur, Julian Spilsbury, een analyse van wat er fout ging. Soms waren dit kleine zaken maar ook wel eens grove fouten, spijtig genoeg veelal voorspelbaar. Het is van elke tijd dat krijgsheren of beleidslieden elke oorlogslogica lieten of laten vallen. Julian Spilsbury is niet zomaar een auteur. Als historicus gespecialiseerd in de krijgskunde weet hij de feiten perfect te plaatsen en een eenvoudig foutenverslag te maken.
Het is een grote kunst om op 10 pagina's de voorgeschiedenis, het relaas van de veldslag en de fouten tegen de krijgskunde te bundelen. Hij doet dat telkens op een boeiende manier en begrijpbaar voor elke leek in de oorlogsvoering. Eén veldslag, "Kortrijk 1302", is geresumeerd en geanalyseerd door de Belgische hoogleraar Luc de Vos. Hij had het duidelijk moeilijk om al zijn kennis over de Guldensporenslag in zo'n kort bestek neer te pennen. Vlamingen kregen het relaas van de veldslag in het onderwijs, maar voor veel Nederlanders is dit nieuw en zich dus even heel goed concentreren.
Een veldslag leren kennen in een 10-tal pagina's is ontzettend boeiend en leerrijk. Met veel veldslagen zal je immers geconfronteerd worden tijdens je vakanties of weekendjes weg. Een paar voorbeelden? Kortrijk, Sedan, Verdun, de Somme, ... Maar er zijn eveneens minder bekende veldslagen, van de oudheid tot nu. En dat is nog een extra troef.
Historisch, boeiend, leerrijk, informatief en confronterend zijn trefwoorden die dit waardevolle boek typeren. Zowel voor de toerist als voor de fanatieke lezers van oorlogsliteratuur.