Bij de Vrede van Münster (1648) -die we ons nog herinneren uit de lessen geschiedenis- werd de scheiding tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden officieel bezegeld. De Zuidelijke Nederlanden bleven daarbij onder de heerschappij van de Habsburgers. Er was dan wel een grens tussen Noord en Zuid; die scheidslijn was er niet overal onder de mensen. Tal van zuiderlingen waren immers uitgeweken naar het Noorden en bekwamen vooraanstaande plaatsen in de maatschappij.
Nu, 375 jaar na de Vrede van Münster, blikt de auteur terug op de roerige periode die daaraan vooraf gang en die in de geschiedenisboeken meestal omschreven wordt als de "Tachtigjarige Oorlog". Vooraan in deze lezenswaardige uitgave biedt de auteur een overzicht van de belangrijke gebeurtenissen die deel uitmaken van deze woelige periode, waarin vooral de gewone burgers het slachtoffer waren van de machtsspelletjes van de vooraanstaanden uit de maatschappij.
Tal van figuren, zowel edelen, burgers, religieuzen, schurken, wederdopers, contraremonstranten en tal van anderen, speelden een hoofdrol in die decennialange durende felle betwistingen om politieke macht en religieus overwicht. Net als in hedendaagse oorlogen leidden die gebeurtenissen tot tal van vluchtelingen, waarbij sommigen al beter terecht kwamen dan veel van hun lotgenoten. Tal van hoofdrolspelers passeren de revue in deze uitgave, waarbij de auteur de grootst mogelijke objectiviteit nastreeft.
Beslist te vermelden zijn de talrijke illustraties van hoofdrolspelers en belangrijke locaties. Bovendien omvat deze uitgave interessante achtergrondlectuur in het vooruitzicht van de "Pacificatie" van Gent (1576), waarvan in 2026 de 450ste verjaardag van de ondertekening feestelijk herdacht wordt.
Ondertitel: "De Tachtigjarige Oorlog 1568-1648".